Alunan LunakNya…

May 8, 2006

Sape adalah sejenis alatan music traditional orang ulu… alat music ini dimainkan berserta dengan tarian ngajat, datun julut dan sebagainya… sEsiApa yaNg peRnaH denGar bUnYi ….'sape'…. daN tidAK bUtA MusiK, sudah pAsti akAn terPeSona deNgan alunAn luNak sang sape! kini ….'sape'…. sUdAh moDen, tapi bunYinyA masih sEpErti dULu… kira gitu lah maksud ia: waLauPun kiTa HiduP dALAm zAMAN YanG seRbA mOden tApi jaNgaN LupA AsaL uSuL kiTa………

Advertisements

3 Responses to “Alunan LunakNya…”

 1. mering Says:

  SEJARAH SAPE’
  Pada zaman dahulu terdapat sebuah kampung di ulu.masa tersebut kaum lelaki selalu pergi memburu/ngasuk guna anjing buruan mereka.semasa pergi ke dalam hutan lelaki tersebut terdengar suara yang sangat merdu dari sebuah gua.oleh sebab bunyi seperti muzik tersebut sangat merdu dia menggambil keputusan untuk tinggal berdekatan dengan Gua tersebut.Oleh kerana bunyi tersebut sangat-sangat merdu anggapan penduduk kampung tersebut menggatakan dia seorang gila.Lelaki itu menggambil kayu dan urat pisang sebagai tali untuk tali sape’.maka lelaki tersebut mengikut rentak muzik yang sangat merdu itu.maka sampai sekarang wujudlah muzik Sape’.
  JANGAN MENGUBAH MUZIK SAPE’ BERCAMPURAN.
  PELIHARALAH MUZIK TRADISIONAL KITA SEKARANG SAMPAI KE GENERASI YANG AKAN DATANG!
  (sila kemukakan sejarah dari mana wujud muzik Sape’?)sila perbetulkan sama ada sejarah yang saya kongsikan untuk kepastian.Terima ksaih!


 2. mungkin ada betul jg apa yang dikatakan saudara ni… sebab sejarah sebenar kewujudan musik ini sebenarnya belum dikatahui kesahihannya lagi.. ada sesetengah pendapat mengatakan.. sape tu atau musik sape ini, berasa dari mimpi seorang pemain sape suatu ketika dulu..

  kalau nak tahu banyak tentang sape ini, saya sarankan agar pembaca sekelian membeli buku yang bertajuk SAPE SENI MUSIK TERBILANG ORANG ULU SARAWAK,yang di terbitkan oleh Jeffrey Jalong..

  sebenarnya saya juga antara orang yang cetek pengatahuan tentang kewujudan musik ini.. bagi sesiapa saja yang banyak tahu tentang musik dan hal lain yang berkaitan dengan musik ini diharapkan dapat kongsikan diruangan ini…


 3. Saya bertuah menerima senaskhah buku “Sape: Seni Muzik Terbilang Orang Ulu Sarawak” daripada Jeffrey Jalong sendiri sewaktu kami bertemu di Marudi semasa saya membuat liputan banjir pada 4-8 Februari 2009.

  Saya sempat meneliti buku itu sekali lalu. Memang amat menarik dan terperinci. Menyamai sebuah kajian/tesis Sarjana Muda!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: