hidup oh hidup

September 14, 2006

Setiap perkara yang kita lakukan pasti ada sebab, punca, masalah, dan cara mengatasinya. sama ada anda suka atau tidak dengan HIDUP anda, anda harus HIDUP untuknya, kerana anda diciptakan untuk HIDUP didalamnya. mengapa kita sering menyalahkan takdir bila HIDUP kita dilanda ribut taufan. mengapa tidak kita atasinya untuk HIDUP yang akan datang. mengapa kita sering lari dari masalah yang kita sendiri timbulkan di dalam HIDUP? sedarkah anda, kadang-kala anda akan rasa HIDUP tidak adil untuk anda, tapi pernahkah anda bertanya pada diri sendiri, adilkah diri anda untuk HIDUP. pernahkah anda adil pada hidup anda?

kadang-kala kita akan rasa diri ini begitu malang, tapi pernahkah anda fikir HIDUP anda lebih malang dari diri anda? anda HIDUP untuk diri anda, bila anda salah langkah di peringkat HIDUP, anda akan lebih sesat di peringkat diri, itu membuatkan anda sukar menerima diri anda dari segi kesilapan di peringkat HIDUP. tak usah anda memeningkan diri anda, kerana saya percaya HIDUP anda lebih memeningkan. ingat! kita HIDUP untuk diri sendiri. tapi kita HIDUP di sekitar masyarakat. 

Allah menciptakan umatnya yang berbagai hati, kita tidak dapat meneka setiap hati, kita tidak dapat membaca HIDUP setiap manusia. jadi untuk itu, anda harus pandai menyesuaikan diri anda dengan HIDUP. bayangkan, diri anda tanpa HIDUP, saya pasti anda tentu kini keliru dengan ayat ini, tapi biarkan lah anda keliru.. hahahaha kakkakaka..

3 Responses to “hidup oh hidup”

  1. Mac Says:

    Nice article you have there

  2. merlis Says:

    well, i love ur bloG! saya mmg berminat mengenai kaum org ulu nie, cuma tak de cukup information jer. saya ni org bidayuh/iban tp minat sgt dgn tradisi org ulu nie.. so i hope u can post as many post as u can ’bout ur hometown, tradisi kaum kamu, and saya paling ingin tahu ialah adat perkahwinan kaum org kayan/kenyah. saya harap dpt baca post terbaru kamu. kalau boleh, kamu email saja kpd saya di winielis92@yahoo.com saya akan sentiasa visit ur blog utk mengetahui post seterusnya..


  3. thankz… saya akan sentiasa mperbaharui topik dalam blog ni.. cuma masa ni aku sibuk sikit…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: