Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Syukur kepadanya atas berkat dan kuasanya tercipta laman ini (Laman Kejaman) seperti yang anda lihat sekarang ini… Walaupun sekadar menumpang di ruang “wordpress.com” tapi yang penting laman ini dapat memberi maklumat dan suasana yang sebenar berkaitan rumah panjang kami. semoga anda mendapat maklumat yang anda inginkan disini. salah satu tujuan laman ini adalah untuk memberi gambaran atau suasana dikampung halaman saya seperti adat resam, keramaian, khazanah lama, dan sebagainya.

Disini ingin ku kongsikan serba sedikit tentang diri ini…

Anak_datah_nian adalah berasal dari Rumah Kejaman Lasah Long Segaham Belaga, Belaga terletak dibahagian Kapit Sarawak adalah tempat yang agak terpencil di Negeri Sarawak. Tempat ini boleh dihubungi melalui Jalan darat, udara dan sungai.. sesungguhnya anda menemui sesuatu yang berlainan apabila bertandang ke sini.

Gambar kenangan masa masih study dulu, hanya pengalaman lah yang akan mematang fikiran kita ni… setiap pendedahan baru yang kita terima biasanya akan menyebabkan kita berfikir sejenak tentang erti kehidupan, lantas ingin memperbaiki kelemahan yang ada.. dan hidup ini adalah sesuatu yang sentiasa berubah- ubah.. hanya orang yang cepat menerima perubahan sahaja akan sentiasa dapat mencapai sesuatu yang baru dengan cepat.. yang penting perubahan itu menjurus kepada kebaikan kepada kita dan masyarakat, dengan cara ini sedikit sebanyak kita dapat berbakti kepada masyarakat sekeliling kita.

Pirates of The Caribbian (Minat JuGa TenGok Ni!!)

Gambar diatas dipetik dari filem Pirates of the caribbian 2, movie ini mengisahkan kehidupan para lanun… sebut pasal lanun ni banyak benda yang akan menjelma dalam fikiran kita.. sesetengah orang berpendapat lanun melambangkan keganasan.. itu pendapat mereka lah… tetapi sifat lanun itu kadang kala tumbuh dalam hati setiap manusia.. cuma kadang kala mereka tak menyedarinya.. terpulang untuk kita untuk menentukan sama ada untuk menjadi lanun yang baik atau sebaliknya..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

dalam menghadapi kehidupan hari ini jangan lah kita lalai dan lupa asal usul kita.. kerana ini adalah tanggunjawab kita untuk mempertahankan khazanah dan identiti bangsa kita.. kerana kita dilahirkan disini, dibesarkan disini untuk menjadi seorang yang tidak lupa akan diri kita,siapa kita, dan tanggungjawab kita. ingatlah bahawa disinilah tanah tumpah darah kita.. setinggi mana pun kita berada, jangan lah kita lupa untuk kembali kesini demi bangsa kita. marilah kita sama mempertahankannya untuk tatapan cucu-cicit kita kelak.. terima kasih

21 Responses to “anak_datah_nian”

  1. Ella Says:

    wow!!!!!! ni first time saya lawat blog awak dony…


  2. hehehe thankz.. mcm mana? jgn lupa untuk buat lwtn second time ya.. ;p

  3. unknown Says:

    thx 4 ur sharing ’bout kjamn…=)
    i really do not know ’bout this kejaman..thx again..


  4. hi.. bukan wak sorang.. ramai g yg bkata begitu ngan aku.. ;p

  5. Noriah Says:

    Hi, hello. Pertama kali termasuk ke blog ini. Selamat berkenalan. Saya sudah ke rumah panjang Kejaman sekitar 2005. Sekarang sedang meneliti bahasa Sihan, Tanjong dan Ukit. Minat juga nak tau lebih mendalam ttg istilah Kajang. Harap dapat jumpa saudara kalau saya ke Belaga lagi.


  6. hehehe.. ya lah.. kalau da kesempatan boleh jumpa… sekarang ni kekadang je balik belaga.. kalau ujung tahun selalu lah..

  7. lengok Says:

    Hi, akui men Belaga lim kah.Bi uh dara murip ha kchg.Akui ikem jam nuno’ tu’ seng telefon ika’

    Ika’ Anak Datah Nian. Akui Datahdian……….
    TQ.Joh nah hadui sayu kak nih tam……..
    cu

  8. Erick Says:

    jiak ladu nan dak yau…akau nai tuk sekapan navak…mogo oya mirap ikau…its gud move to your levauk and comunity oso kajang especialy….bangga dan aku jam yau…eeeetttt maju belaga….

  9. gomez Says:

    muk erick…. nau meca maju belaga

  10. anak usun apau Says:

    jiak lakin gambar deera.na syabas kejaman

  11. anak_datah_nian Says:

    gaban kenangan dan platih plkn kump 1 siri 5 2008


  12. Tahniah kerana wujudnya website berkaitan dengan suku kaum Kejaman. Sekurang2nya semua dapat mempelajari sesuatu dan berkenal-kenalan antara satu sama lain…

    • lesly & Igu Says:

      ehh… jumpa jugak dgn engkau di website ini. bila nak datang Belaga, pergi memancing dan jala ikan di Sg Amo dah jadi PK Atau Pengetua sekarang… ingat dgn member masa kat belaga dulu..


  13. No^Mecha… Maju Belaga…

  14. merau tanjong_86 Says:

    sy ttarik dgn blog nie..rindu plak dgn kmpg halamn.. dah se1 thn skali blik kmpg.dah 5 thn x tgok pekn blga.knp x ambik skali gmr SMK BELAGA heeee….

  15. lesly & Igu Says:

    emeng unai leva nau uah ingat mecet gabam amai cek datah beteveng… acen ikau uah mecet gaban aguah alem website nai, kela kaguah gieng nau acen ikaw mulikz x’mas taun 2009 nai… hehe… lai kanyat cek bunak eh, karaik kak lai cek lan… kinan kak kitah leva buut leva suva… jut sama mekbau’ unggau’ sama mivak… lai cek bunak nai narak akek igu, lai cek karaik nan narak kau (les)… idea igu cek marik maik pepatah nai… teguah-teguah lah ikau igu nan… jah lakau, jah anau, jah jilu, jah tuju.
    sekian terima kasih… ##Igu & Les**

  16. lesly & Igu Says:

    emeng unai leva nau uah ingat mecet gaban amai cek datah beteveng… acen ikau uah mecet gaban aguah alem website nai, kela kaguah gieng nau acen ikaw mulikz x’mas taun 2009 nai… hehe… lai kanyat cek bunak eh, karaik kak lai cek lan… kinan kak kitah leva buut leva suva… jut sama mekbau’ unggau’ sama mivak… lai cek bunak nai narak akek igu, lai cek karaik nan narak kau (les)… idea igu cek marik maik pepatah nai… teguah-teguah lah ikau igu nan… jah lakau, jah anau, jah jilu, jah tuju.
    sekian terima kasih… ##Igu & Les**

  17. fin a Says:

    hahaa…

  18. hanboon Says:

    hi, selamat petang dan salam muhibbah. saya termasuk blog tuan kerana minat hiasan dinding, tetapi terjumpa tentang ethnik kejaman dan kebetulannya dari long segaham. saya pernah kenal rapat semasa jadi penuntut di smk luar bandar sibu dan bertemu pulak dia dari smk sedaya pada tahun tujuh puluhan. Kami terlah terputus berhubung kerana masing2 seakan terlalu sibuk dengan kehidupan harian. jika En Donny tahu dimanakah beliau, boleh tak khabarkan kepada saya alamat beliau. kalau tak silap dia bernama Rosalind Lamoi Ledap.
    sekian moga mendapat jawapan yang positif.

  19. hanboon Says:

    Thanks so much dan moga berjaya dalam apa jua cita yang di ingini.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: